27 juli 2014
a
A
dag 15, 16 en 17
Dag 15, 16 en 17
Het venijn van onze reis zit in de staart.
Vrijdag naar Praag geweest om de route van zaterdag te verkennen en om op het station te informeren wanneer, hoe laat en hoe wij onze reis terug naar NL moeten regelen. De hemel zei geprezen dat we deze moeite hebben getroffen.
Aangekomen in Praag, na toch al n keer flink in de fout te zijn gegaan ( we dachten goed dat dit ons nu overkomt en niet morgen) brak bij ons de stress flink aan. Bij de infobalie kregen we te horen dat er morgen problemen op het traject richting Dresden zouden zijn en dat op zeker wij op de geplande terugtijd geen fietsen in de trein mochten meenemen. Ons werd geadviseerd nog hedenmiddag richting Dresden af te reizen of morgen met de trein van 6.46 uur uit Praag hl.n (cs).
Toen we terug waren in t hotel eerst ons booking office gebeld om te vragen of vandaag nog vertrekken ons een plek met fiets in de trein naar Dresden zou opleveren. Na n check bleek er geen plek te zijn.Dus vandaag al naar Dresden leverde niets op,enkel eerder in Dresden en dan daar langer wachten en overnachten.
Dus besloten vanmorgen de trein uit Cernosice van 5.45 uur te nemen. De trein was op tijd en daarna de trein naar Decin. De buitengewoon onvriendelijke conducteur wenste niet te accepteren dat onze fietskaart recht gaf op reeds betaald vervoer, dus maar weer eur 4 extra betaald met n briefje van 10 met dus waardeloze kronen terug. In Decin wilden ongeveer 40 personen hun fiets meenemen in n trein van ca 40 meter. Ongeveer de helft kon er niet in en op de vraag wanneer de volgende trein kwam hoorden we 'over 2 uur'.
Of we met de volgende trein mee zouden kunnen was geen garantie en we vroegen ons al af of het wellicht slimmer was om naar Dresden te gaan fietsen. Net op het moment dat alle fietsers die buiten stonden waren vertrokken, kwam er weer enige ruimte in de trein en konden wij onze fietsen erin proppen. Mensen die erin of eruit wilden moesten soms over stangen klimmen en kinderen werden over de fietsen als pakketjes doorgegeven. In Bad Schandau konden we de fietsen gelukkig probleemloos meenemen en zo waren we op geplande tijd 10.00 uur in Dresden.
We besloten de dag door te brengen door eerst langs de Elbe te gaan fietsen met als doel Koeningstein waar n neef van Frans woonde. Het werd steeds warmer en omdat we geen adres hadden en t ons bij Koeningstein niet meer lukte de Elbe over te steken gingen we zonder de neef te hebben gezien weer terug naar Dresden. Later bleek ons dat wij al in Pirna zo'n 10 km eerder hadden moeten overvaren met de pont.
Terug in Dresden nog tijd om wat vd oude stad te zien (zie foto's, omdat we geen beschrijving van Dresden hadden weten we ook niet hoe de gebouwen heten) .
De trein terug via Berlijn vertrok rond 21.00 uur op tijd.
Er was geen restauratie en fatsoenlijk zitten was in onze coupee ook niet goed mogelijk. Daarom vroeg plat om de schade van de dag ervoor in te halen, wat Hans redelijk lukte, maar voor Frans was t bed te hard.
Rond 1 uur kregen we in Berlijn nog 2 jonge dames in de coupee. Rond 8.30 bij de Nederlandse grens en nog keurig op tijd in Utrecht. Daarna bleek de NS niet het alleen recht heeft op te laat aankomen, al hoewel dat kwam doordat de trein vanwege werkzaamheden via Hilversum naar A'dam C.S. ging. We misten net de pont over het IJ, maar waren toch ca. 11.45 uur in Heemskerk.
Frans kan eindelijk zijn in de afgelopen week geboren kleindochter Lotte gaan bewonderen en Hans pakt morgen de draad met werken weer op.
Groeten, Frans en Hans